Google a captcha gyilkos

Google a captcha gyilkos

google-captcha

Van olyan felhasználó aki eddig még sohasem találkozott a captcha-val? Na ugye, hogy…

De mi az a captcha?

A captcha a sokszor fura feliratos képek, amiknek a szövegét be kell gépelni aktív ablakokba, miáltal a számítógép el tudja dönteni, hogy egy kártékony program (robot) használja e, vagy egy ember.

A Google úgy döntött, hogy megszünteti a captchákat – elgondolásuk szerint egyszerűbb megkérdezni a felhasználótól, hogy ember-e, vagy élő szövet a fémvázon.

Éveken át olvastattunk torzított szövegeket a felhasználókkal, amiket szövegdobozokba kellett begépelniük; így dönthettük el, hogy robotok-e vagy sem. Aztán rájöttünk, egyszerűbb lenne megkérdezni a felhasználóktól, hogy robotok-e – és megcsináltuk.

– magyarázta a döntést Vinay Shet, a Google termékmenedzsere.

Ilyen egyszerű az egész:

 

 

A captcháknak azért nem volt értelme, mert a felhasználóként viselkedő programok az utóbbi időben 99,8 százalékos bizonyossággal így is választ tudtak adni az embereknek szánt kérdésekre.
Persze nem arról van szó, hogy a Google hagyja, hogy a felhasználói ebek harmincadjára jussanak: ehelyett szoftverrel figyelik, hogy a felhasználó emberszerűen viselkedik-e. Például figyelik, hova klikkel, hova húzza az egeret, meddig gépel, konzisztensen vagy összevissza cselekszik – ezek alapján megállapítható, hogy ki használja az adott rendszert.

via: index.hu/tech

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.