HTML5 – Hivatalba lépett

HTML5 – Hivatalba lépett

html5-logo2014 október 28-án a W3C (World Wide Web Consortium) jóváhagyta a HTML5-öt, mint hivatalos szabványt, amely technológiát már egy ideje amúgy is támogatják a webfejlesztők és a modern böngészők, így a szabványosítás gyakorlati jelentősége csekély.

A formális jóváhagyással egyidőben a W3C kiadta a HTML5-re vonatkozó, fejlesztői ajánlást tartalmazó dokumentumot is, így ezzel a ratifikációval nőhet a HTML5 iránti bizalom.

Michael Smith – aki a WC3-nál vett részt a HTML5 fejlesztésében – szerint:
“A szabvány hivatalos elfogadása mérföldkő, egy hét éves, rengeteg fejlesztő közreműködésével elvégzett munka lezárása”.

Smith arra számít, hogy hamarosan lesz egy ISO szabvány is a HTML5-re.

Mivel a mobil technológiák a vártnál gyorsabban fejlődtek, szükségszerű volt megoldást találni többek között arra a ploblémára, hogyan jelenítsünk meg tartalmakat olyan eszközökön, ahol a hagyományos webtartalmak a futtatókörnyezet miatt nem jelennek meg. Ezeken a platformokon pl. a Flash nem volt elérhető, igy e a feladat a HTML5 – CSS3 – JS triumvirátusra hárult.

Hogyan lett szabvány a szabvány?

A HTML5 fejlődése nem volt egyenletes. A HTML 4.01-es kiadása 1999-ben született meg. A WC3 a későbbiekben az XHTML-ben látta a jövőt, ami az XML és a HTML összegyúrásából született meg. Ennek a leírónyelvnek egyik legnagyobb hibája az volt, hogy a weboldalaktól nagyon szigorú validációt követelt meg és ezzel egyidőben a böngészők számára előírta, hogy a validációnak nem megfelelő weboldalakat ne jelenítse meg. Talán érthető, hogy ez a szigorúság a legkevésbé sem találkozott a webfejlesztők, a böngészőgyártók és a felhasználók érdekeivel.

A HTML5 szabványosítása előtt szinte minden böngészőfejlesztő beemelt olyan HTML5-nek nevezett, viszont más böngészökkel nem kompatibilis kiterjesztéseket, amelyekkel a webfejlesztők igényeit probálták kielégíteni.
A nagy össze-visszaságban mára sikerült (többé-kevésbé) közös nevezőre jutni és megalkotni a szabványt.
Ez a munka fejeződött be azzal, hogy a WC3 elfogadta az ötödik generációs HTML szabványt.

Tennivaló maradt még bőven, tehát a ratifikációval a munka nem állt le. A böngészőgyártók továbbra is rengeteg egyedi HTML-taget támogatnak és ezek nem kerültek be az elfogadott szabványba. Igy fordulhat elő az, hogy a Safari, a Chrome vagy a Firefox böngészők között e tekintetben jelenleg is lényeges eltérések vannak.

Mint ilyen esetekben mindig, most is meglehetősen éles vita tárgya lett a HTML5 a tekintetben, hogy a mobil platformok esetében mi legyen az üdvözítő megoldás a tartalmak megjelenítésére.
Mit válasszon a webfejlesztő? A natív vagy a webes technológiát illetve e kettő kombinációját?

Sam Ruby, a W3C HTML5 munkacsoportjának társelnöke szerint a HTML5 nem fogja kielégíteni maradéktalanul mindenki igényét. Berners-Lee, a web atyja szerint szükségszerű lesz a natív és a webes alkalmazások konvergenciája.

Mi jön ezután?

Web standards for the future from W3C on Vimeo.

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.