A mobilbarát Google

A mobilbarát Google

mobilbarát weboldal - google

A Google november 18.-án bejelentette: tesztelik azt az algoritmust, amely rangsorolási előnyt ad a mobilbarát weboldalaknak.

A mobilbarát weboldal

A bejentés a Google hivatalos webmester blogján olvasható. A mobilbarát weboldal a jövőben rangsorolási szempont lesz.

Hogy pontosan milyen előnyről van szó, és pontosan mit tesztel a Google az egyelőre nem világos, de vélhetően rangsorolási előnyről lesz szó.
A Google már korábban  beszélt arról, hogy azokat a weboldalakat, amelyek nem mobilbarátak, a jövőben büntetéssel fogják sújtani, és a mobil találati listán hátrányba fog kerülni a mobilbarát oldalakkal szemben.

Mivel büntetés már most létezik, vélhetően a most zajló tesztelés valamilyen előnyhöz juttathatja majd a mobilbarát weboldalakat, azokkal szemben, amelyek nem azok. Nyilvánvalóan azok az oldalak, amelyek nem kapnak büntetést, de nem is kifejezetten mobilbarátak hátrányba kerülhetnek a mobilbarát oldalakkal szemben.

Mobilbarát címke a találati listán

A Google ezzel egyidőben azt is bejelentette, hogy a találati listán új címkével látja el a mobil barát weboldalakat. A keresőóriás már hónapok óta teszteli a mobilbarát címkét, korábban kis ikonnak is kísérletezett, de a mostani bejelentés szerint a találati listán egy szürke „mobily-friendly” felirat lesz látható a weboldal mellett.

A címkék kihelyezés a tegnapi naptól kezdődött meg, és a bejelentés szerint néhány hét alatt globális lesz, tehát mindenhol találkozni fogunk vele a találati listán.

Melyik oldal érdemli ki a mobilbarát jelzőt?

A Google nyilatkozatában azt is közölte, mely weboldalak érdemlik meg a mobilbarát címkét:

  • Az első és legfontosabb, hogy nem használnak olyan megoldásokat, amit a mobileszközök nem tudnak kezelni, ilyen a Flash például
  • Olyan szövegmérettel dolgoznak, amely a mobilon is olvasható nagyítás nélkül
  • A tartalmat a képernyőmérethez igazítja, így a felhasználónak nem kell vízszintesen görgetnie, vagy nagyítania
  • A linkeket olyan távolságra helyezi el egymástól, hogy azt könnyedén lehessen érinteni.

Konklúzió

A mobilbarát weboldal kiemelt fontosságú a Google szemében. Aki komolyan gondolja a webes jelenlétet, az nem kerülheti el a mobilbarát weboldal kialakítását.

És nem csak a Google miatt. A Google Analyticsben bárki leellenőrizheti hány látogatója érkezik mobileszközről és azt is, hogy ezen látogatók aránya milyen szédületes ütemben növekszik. Ha a felhasználó nem kapja meg azt az élményt az oldalon, amit a konkurencia mobilbarát oldalán megkap, akkor rövid úton elhagyja majd a weboldalt és ez pedig a rangsorolási hátránynál is fontosabb lehet.

És nem mellékesen ott lesz a címke az oldalunk mellet, amely megmutatja, hogy mobilbarát-e az oldal, vagy sem. Egy nem mobilbarát oldal esetén egy ilyen címke az átkattintási arány meredek romlását is eredményezheti, azaz a látogatók messze elkerülik majd weboldalunkat.

Akár tetszik, akár nem a Google ezekkel az új lépésekkel szinte mindenkit rászorít majd a mobilbarát weboldal kialakítására.

via: http://ite.hu

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.