Felhő alapú tárhely ingyen?

Felhő alapú tárhely ingyen?

Az elmúlt évek divatos kifejezése lett a “felhő alapú szolgáltatások”, vagy angolul a “cloud computing”. Noha a kifejezés viszonylag új, a technológia sokkal régebbi, és sokkal többen használják a mindennapokban mint a legtöbben gondolnák.

felhő

Először is nézzük meg, mi az a felhő alapú szolgáltatás:
Többféle felhő alapú szolgáltatást különböztethetünk meg, a közös bennük az, hogy a szolgáltatásokat nem egy dedikált hardvereszközön üzemeltetik, hanem a szolgáltató eszközein elosztva, a szolgáltatás üzemeltetési részleteit a felhasználótól elrejtve. Ezeket a szolgáltatásokat a felhasználók hálózaton keresztül érhetik el, publikus felhő esetében az interneten keresztül, privát felhő esetében a helyi hálózaton vagy az interneten. (via)

Tehát klasszikusan minden olyan szolgáltatás (levelezés, blogolás, fórumok, file tárolás), ami nem a saját számítógépünkön tárolja az általunk fontosnak tartott információkat felhő alapú szolgáltatásnak minősül. Gondoljunk csak bele, hány ilyen szolgáltatást használunk: Online levelező programokban írjuk az e-maileket, a közösségi portálokon tároljuk fotóinkat, az okostelefonunkhoz biztosított online tárhelyre rakjuk fel azokat a dolgokat, amit minden eszközünkön el szeretnénk érni, és a sort a végtelenségig folytathatnánk.

Tehát általánosságban elmondhatjuk, hogy kevés olyan internet használó van, aki ne használna bármilyen felhő alapú szolgáltatást. Már csak az a kérdés, hogy melyiket érdemes használni, érdemes-e fizetni érte? Ez az a kérdés, amire nem lehet egyértelmű választ adni. Nagyon sok szolgáltató kínál felhő alapú megoldásokat, ki ingyen, ki pedig havi/éves díjért cserébe. Hogy a Magyarországon legegyszerűbbeket említsük, ilyen a freemail.hu, az inda.hu, a dropbox.com, a box.net és kétség kívül a legnagyobb szolgáltató a Google is.

Sokaknak talán a legmeglepőbb a Google a listában, de a keresőóriás nyújtja az egyik legkomplexebb felhő alapú szolgáltatást. Gondoljunk csak bele, ki ne ismerné a Gmail szolgáltatást, vagy éppen a Google Docs-ot? A modell nagyon egyszerű: A felhasználó regisztrál egy ingyenes e-mail címet, amivel nem csak a levelezéshez szükséges fiókot kapja, hanem azonnal boldog tulajdonosa lesz 15GB-nyi tárterületnek is. Erre a területre kerülnek a levelek mellékletei, de ide mentheti a Google Drive szolgáltatásban file-jait (sőt, meg is oszthatja innen őket), a Picasa-ban képeit, a Google Docs-ban táblázatait és szöveges dokumentumait is. A felhőben tárolt tartalmak pedig a világ (szinte) minden pontjáról elérhetők, elég csak Google fiókjába bejelentkezni.

Blogunkban szeretnénk bemutatni a jól ismert és a kevésbé ismert felhő alapú szolgáltatásokat, aminek első állomása -ahogy már kiderült- a Google. Lássuk, hogyan is működik a Drive:

Legközelebb tovább boncolgatjuk a Drive szolgáltatásait, és belesünk kicsit a Dropbox-hoz is.

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.