Számítógép 5000 Ft-ért?

Számítógép 5000 Ft-ért?

Karácsony előtt sokunk fejében megfordul egy új számítógép/laptop/tablet beszerzésének az ötlete, és időnként csak az elborzasztó árcédulák tartanak vissza a pénzköltéstől.

A-_Overhead

Raspberry Pi A+

Angliában egy alapítvány – vagy sokkal inkább közösség – azt a célt tűzte ki, hogy egy teljes értékű Linux rendszert futtató számítógépet rakjanak össze aminek az ára mindössze 25 dollár. Már az előző modellel is megközelítették ezt az árszintet, most a Raspberry Pi alapítvány bemutatta a Model A+ komputert, aminek ára mindössze 20 dollár, azaz kb. 5000 forint.

És, hogy mit is kapunk ezért a pénzért? A kis számítógép mindössze 23 grammot nyom, 256 MB RAM-ot, egy HDMI, egy USB, egy audio portot, egy microSD foglalatot és több GPIO csatlakozást tartalmaz – amellyel megfelel a HAT sztenderdnek – , valamint a tápellátásról egy micro USB porton keresztül gondoskodhatunk.

Lássuk be nem tűnik túl erősnek, de tulajdonképpen a Windows XP megjelenésekor hasonló tudású számítógépek voltak forgalomban, arról nem is beszélve, hogy a GPIO csatlakozókon keresztül akár tovább is bővíthető hardware-ünk, és a Linux rendszernek az alap gép is bőven elegendő.

Nem hiszem, hogy ez a gép lesz az idei karácsonyi szezon sláger terméke, de talán egyszer tényleg eljön a valóban filléres (és jó minőségű) számítógépek kora.

Lássuk hogyan is működik ez az apró számítógép:

via: http://www.raspberrypi.org/

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.